34. Slovenski knjižni sejem v znamenju Ivana Cankarja

2018 je Cankarjevo leto, 100-letnica njegove smrti. 34. Slovenski knjižni sejem je priložnost, da velikana spoznamo v novi luči. Cankarja si vse prevečkrat predstavljamo »po vedno istih klišejih, namesto da bi njegovo življenje sestavili v zanimivo zgodbo. On bi morda dejal, da zato ker si želimo tako predstavljati umetnike. Brez sile in svetlobe«. (I. Š.) Letošnjo likovno podobo sejma je ustvaril umetnik, ki se je od vseh slovenskih likovnih umetnikov s Cankarjevo podobo največ ukvarjal. Janez Boljka je leta 1972, v letu prvega SKS, ustvaril grafiko, ki izžareva Cankarjevo silo in notranjo svetlobo. (Umetnikov sin, g. Miha Boljka, tudi sam slikar, je velikodušno dovolil njeno uporabo za sejemsko komuniciranje). Na njej niso pomembni brki, krizantema ali klobuk, kakor jih lahko vidimo na množici njegovih klišejskih, že skoraj klovnovskih podob, ampak kljubovalno boleča poza telesa brez rok, borca za narodov blagor.

V Galeriji CD bo med sejmom na ogled razstava Ivan Cankar, ki bo sledila življenjski poti pisatelja v osmih slikah kot del programa Cankar o Cankarju. Tudi na kulinaričnem odru se bo kuhalo in pokušalo hrano po receptih iz časa, ko je sedem let živel in ustvarjal v gostilni na Rožniku pri Franzotovih. Menda je imel najraje ričet.

Letošnja država v fokusu je Madžarska.  Od otvoritve, ko bomo poslušali Hot Jazz Band, preko nastopov osmih literatov, treh celovečernih filmov, izraznega plesa, razstave, pa vse do zaključne prireditve v Klubu CD z Miklósem Lukácsem, jazz čembalistom, se bomo srečevali s sosedi. Pa kürtoskalács nas bo posladkal.

Sejem gosti Postojno v Vilharjevem letu in odhaja v goste v Radovljico. Na šestih odrih se bo v petih dneh in pol (ja, sejem podaljšujemo za pol dneva!) zvrstilo skoraj tristo dogodkov. 13 dni bi jih lahko spremljali 24 ur na dan, če bi potekali eden za drugim! Na Pisateljskem odru mimo 70. letnice pisatelja, dramatika in esejista Draga Jančarja, najbolj prevajanega in nagrajevanega slovenskega avtorja, seveda ne gre.

Novost sejma je strokovni del Cicifesta, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto v Ljubljani. Otrokom s posebnimi potrebami in nadarjenim smo že do sedaj namenjali veliko pozornosti, letos pa je še več prostora in časa posvečenega prav njim. V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani pa pripravljamo Poslovni klub, tudi malo po vzoru frankfurtskega. Programu za mlade pa letos odmerjamo prostor v samem osrčju sejma, na Debatni kavarni. Založniška akademija se bo ukvarjala z vrednotenjem mladinske literature v mednarodnem prostoru, tudi kot odmev na aktualno domače dogajanje. Na Forumu bomo vsak dan ob 17. uri dali prostor ilustratorjem ter njihovim zgodbam in podobam.

Na letošnjem sejmu se bodo več kot dvajset tisoč knjigam pridružile tudi krizanteme na vseh odrih in stojnicah. Kot simbol in v spomin na pogumnega revolucionarja ter globok priklon njegovim knjigam.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja